Debatten om långvariga symtom efter Covid-19

Det är för mig tydligt att det finns olika grupper av långvariga symtom efter Covid-19. En del av de patientberättelser jag tar del av har väldigt tydliga funktionella inslag. Men vi måste vara ödmjuka inför att det är ett nytt sjukdomstillstånd och vi saknar mycket kunskap än så länge. Orsakssambanden är säkerligen komplexa, och man behöver göra individuella bedömningar för att kunna ge förklaring i det enskilda fallet. Samtidigt är det viktigt att vi anstränger oss för att kunna förstå och förklara patientens besvär, och komplexiteten får inte hindra oss eller leda till att vi förenklar. Jag tror att vi bäst förstår de långvariga symtomen med en biopsykosocial sjukdomsbild, som innebär att vi utöver de medicinska orsakssambanden (där mycket alltså ännu är okänt) också är noggranna med att kartlägga psykologiska och sociala samband. Jag och min kollega David Gyll försöker oss på en kort sammanfattning och ger tips till allmänläkare i den här debattartikeln i Läkartidningen för några veckor sedan. https://lakartidningen.se/opinion/debatt/2020/07/biopsykosocialt-synsatt-kan-hjalpa-vid-langvariga-covid-19-symtom/#comment-20183

Jag blev också intervjuad i P4 Gävleborg i samma ämne. https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=99&artikel=7522167

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s